Sunday

Kenapa pilih diam dari bercakap?

Assalamualaikum ..

Kenapa perlu diam dari bercakap ? Tahu ? Huhu . Antaranya :

1 . Diam tak bermaksud kita tak bole melawan atau tadak idea untuk membalas , tapi bila kita diam bermakna kita cuba bersabar dan mengawal diri kita daripada bercakap benda-benda yang tak berfaedah mengikut emosi kita pada waktu-waktu tertentu .

2 . diam juga bermakna kita tengah berfikir dengan lebih mendalam sebelum kita memulakan perbicaraan yang bernas dan bole diterima logik akal .

3 . Untuk mengelakkan kita bergaduh. Yes depend on.

Tapi diam jugak kadang-kadang membawa kepada perkara buruk contohnya :

A . Orang akan berfikiran negatif terhadap kita " eleh budak neh diam tak berani letewww" or " what's wrong with you ? did i do something wrong with you?" and so on.

B . Sometyme ia akan mengeruhkan keadaan (kalau bergaduh). Kalau marah better diam tunggu marah tu reda then baru cakap.

C . That one side takan tahu sebab apa dan kenapa kita diam unless dya memang tahu anda akan berdiam diri kalau ada something yang tak kena .

# macam aku , aku lebih suka berdiam dari cakap , Sebab bila aku bercakap mulut angelina jolie neh takan bole berenti daripada bercakap . HAHA . Kadang-kadang sampai melalut-lalut aku cakap . Alahaiii ! Sedihhhh !





4 comel oshin:

Ms. Azza Zahra said... [Reply Back]

Sokong No 1!!
Diam tak bermakna kita kalah.
That's the way i follow (:

Bro Azkar al hamidi said... [Reply Back]

uihh!! mulut macam agelina??? hehehhehe mest best! hehehee bercakap je.. sesuai berkawan dengan pendiam ni.. :)

Axieana Yumi Life said... [Reply Back]

btl2....
berdiam x bermaknanya kte kalah or slh...
sbb kte x mau keruh kan lgi keadaan....
x semestinya diam 2 dh anggap kte yg bkn2...:)

Muhamad anuar Marsib said... [Reply Back]

Saya tengah diam ni.. sambil membaca blog awak.. ;)

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space