Monday

Rahsia Ubat Gigi

salam U'OOLLsss .

alhamdulillah kenyang suda makan tengahari ney . setelah menunggu bihun beliau hampir 30 minit kan . rasa macam nak mengamuk sowg sket tadi ney . oke fine tanak cita dah pasal lunch tadik . hey girls comes to me, ada rahsia menarik nak kongsi kat ladies sume . HAHA . laki pn bole jugak kot . wink2*


haa comel tak gigi aku . HAHA . tipu ja , suka sungguh nak percaya . oke fine sapa tatau nak jaga kuku , tak kesah la segala maneka kuku yang ada kat jari jari tangan dan kaki kowg sume selagi ia dipanggil kuku maka kuku lah tu kan . HAHA . meh sini nak kongsi penjagaan kuku dirumah dan tayah nak pergi SPA bagai wat manicure padicure (*betol ker. lemah !) . membazir ja , dok pi buat manicure padicure balek mai dok gigit kuku jugak . HAHA (*sapa dya lah tuh) .

tips pertama : Gunakan berus gigi yang disapu dengan ubat gigi yang mengandungi bahan pemutih (tooth whitening) untuk memberus kuku secara perlahan-lahan. perlahan lahan oke jangan dok gosok kasaq kasaq berdarah nanti , gigi pun ada cara nak gosok dya kan . Setelah itu, biarkan ubat gigi melekat pada kuku selama 10-15 minit. Setelah itu, bilas dan keringkan dengan tuala. kowg boleh melakukannya beberapa kali dalam sebulan.(*sambil gosok gigi gosok kuku jugak !) HAHA . hasilnya kuku nampak berkilat !


tips kedua : kalo tak dapat melakukan cara yang pertama, maybe kowg  boleh cuba cara ini. Ambil sebiji lemon dan campurkan dengan air suam. Rendamkan kuku selama 15 minit. Setelah itu, gosok kuku anda dengan lemon tersebut. Bilas dengan air dan keringkan. tapi kowg kena ingat. Cara ini tidak boleh dilakukan terlalu kerap. Jika terlalu kerap, kuku anda akan menjadi nipis. cukup la buat seminggu sekali.(*tak nampak rupa kuku jangan mai mara aku naa ). HAHA ;P






kuku aku sila percaya (*penampaq) . HAHA .so kuku kowg cengini tak ? tanya aku konfirm konfirm lah tak kan . huhu . kuku aku rosak . huuuu . punca kuku rosak??



Ada banyak sebenarnya faktor menyebabkan kuku tidak sihat. Selain trauma kecederaan atau tabiat menggigit kuku, jangkitan juga boleh menjadi satu faktor mengapa kuku tidak sihat. Fungus pada kuku menyebabkan perubahan warna, tekstur dan bentuk kuku. Jangkitan bakteria boleh menyebabkan perubahan warna dan jika jangkitan itu serius anda mungkin hilang ‘nail plate’ (lapisan kuku paling atas).
Kuku juga boleh rosak sebagai tanda kaitannya dengan penyakit kronik seperti berikut:
  • Sakit berkaitan hati - Kuku yang berwarna putih
  • Sakit buah pinggang - Kuku yang separuh berwarna pink dan separuh berwarna putih
  • Sakit jantung - Nail bed berwarna merah
  • Sakit paru-paru - Kuku berwarna kuning, tebal dan lambat panjang
  • Kurang darah (anemia) - Kuku berwarna pucat
  • Diabetes - Kuku berwarna kuning dan sedikit kemerahan di pangkalnya
so nak tau tips penjagaan kuku yang betol tak ? wait for my next entry oke !






3 comel oshin:

YUL said... [Reply Back]

wah, menarik, info yang berguna, nsib baik lah kuku yul tak ada tersenarai kot dalam list tu, hee

oshin said... [Reply Back]

@YUL ya meh ? bagus bagus nnty i bagi tip jaga kuku u pulak . haha

armouris said... [Reply Back]

info tentang penjagaan kuku di SIHAT SELALU - Cara Penjagaan Kuku

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space