Monday

Tips penjagaan kuku...

salam u'OLLLss .

tadi aku dah janji kan nak bagi tip penjagaan kuku yang elok . oke oke mari kita fokus sekarang . sapa yang tatau sila tengok entry yang lepas DISINI . oke aku tada mood nak tulis panjang panjang malam ney . sebab aku tak larat kepala pusing pusing katil cakap mari la sayang kita baring baring . oke sila geli ramai ramai dya bole buat lagu tu . lagu tu ja aku tau pun lagu len tatau dah . ooke stop !

tips jaga kuku dan kuku kaki !

  • Guna losyen tangan lepas selesai membuat kerja rumah seperti membasuh pinggan.
  • Rajin urut cuticles supaya kuku naik dengan baik.
  • Makan banyak buah-buahan dan protein.
  • Ambil makanan tambahan jika rasa pengambilan diet seharian tidak cukup, ia bukan saja untuk kuku tapi untuk seluruh tubuh.
  • Penjagaan kuku kaki dan tangan sedikit berbeza. Kaki haris discrub untuk membuang tumit keras terutama di tumit.
  • Basuh kaki setiap hari menggunakan sabun terutama di celah jari dan keringkan sebaiknya.
  • Jangan potong kuku terlalu pendek dan jangan mengorek cekam kerana ia akan mendatangkan rasa sakit.
  • Jika anda berstokin, tukar setiap hari, jangan pakai stokin yang terlalu ketat atau singkat.
  • Pakai kasut yang sesuai dengan saiz anda. Mereka yang memakai kasut ketat sebenarnya menzalimi kaki sendiri. Kaki yang tersumbat dalam kasut ketat menyebabkan pertumbuhan kuku juga terjejas. Ia akan menyebabkan jangkitan bakteria apatah lagi memakainya dalam masa lama dan kerap.
  • Sesetengah orang cepat berpeluh, justeru pertimbangkan untuk memakai kasut yang diperbuat daripada kulit atau kanvas tapi bukan sintetik. Sandal mungkin sesuai.
  • Bagus jika anda boleh bertukar kasut setiap hari.
  • Sapukan bedak khas untuk kaki.
  • Jika berhadapan dengan masalah cekam yang serius dan membimbangkan, jumpa doktor jangan cuba mengoreknya
  • please girls boys nak kerat kuku guna pengetip kuku oke bukan guna gigi kowg yang dah memang sedia kuat sebab selalu minum susu tuh. HAHA . berjerigi kuku kang ! buang tabiat tu oke . buruk bonar dah ;)
p/s; oke done ! sila amalkan . bawak la losyen ke mana saja anda pergi kerana bukan saja melembutkan kulit juga baek untuk kuku .(*pesanan penaja )







6 comel oshin:

KUREKURE COMEL said... [Reply Back]

mina gile basuh tgn....ckit2 nk basuh....xtau la knpe....rse byk kuman je kt tgn...hehehe

bukan photographer said... [Reply Back]

waaaa....panjangnya tips nak jage kuku yang 20 ni...

YUL said... [Reply Back]

hoho, lepas nie nak kene beli losyen nie

oshin said... [Reply Back]

@KUREKURE COMEL bawak la senitizer dettol tuh . huhuh

oshin said... [Reply Back]

@bukan photographer tudiiaa pnjg bonar . cena mkn tuh ? kerat kerat

oshin said... [Reply Back]

@YUL haaa tahu tahper . beli losyen oke ;)

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space