Tuesday

Berpoligami salah atau tidak?

Assalamualaikum. Eh eh eh belum terlambat lagi kan nak cakap SELAMAT HARI RAYA. Salam kosong-kosong nah maaf kalau ada salah dan silap ya everybody. HAHAHA. Aku selalu lambat ja kan. Well hujung bulan sibok sikit lah, semua orang kalut dok tana khabar gaji. HAHAHA.

Well that is not my main point. Poligami, hmm. Maksud poligami adalah mengahwini lebih dari seorang perempuan dan tidak melebihi 4 orang perempuan dalam satu masa. Bak kata orang putih
"sharing is caring". Aku selalu jadi satu macam when it comes to this topic. Erti kata lain im against poligami. Why? Benda tu kan dibolehkan dalam islam. Yes, true. Memang dibolehkan. Poligami dibolehkan dengan syarat lelaki tu mampu dari segi duit ringgit dan adil sesama isteri. Kedua haruslah ada alasan yang kukuh. Tapi kenapa aku against sangat? Well orang tak duduk dalam satu family yang berpoligami they never know how it feel like. Aku rasa perasaan mak aku. Sakit hati dya sakit lagi hati aku. Tu sebab aku againts sangat poligami especially yang poligami atas dasar simpati, atas dasar tadak anak, kemon laa teknologi sekarang bersepah kalau nak anak, yang penting cukup dah ka usaha kita sesama manusia dan usaha kita dengan Allah S.W.T. Anak tu rezeki daripada Allah kalau kata ang kawen sampai 4 Allah tak bagi rezeki anak tu pun tak guna jugak. Niat dan tujuan tu kena betol. Tapi aku takkan salah apa yang dah tertulis, qada dan qadar allah, jodoh, rezeki, ajal maut semua ditangan Allah S.W.T. tu aku tak nafikan. Tapi bole kan kalau kita usaha. Usaha bagi aku tu sangat penting dalam setiap apa yang kita lakukan dalam kehidupan seharian kita. Macam tu jugak bila dah berkahwin usaha bukan sampai lepas dapat anak saja, usaha sampai ke syurga. Poligami bukan senang woih, sama jugak macam lelaki/perempuan pasang skandal cuma bezanya halal dengan haram. Sakitnya tu disini bukan? Bukan senang nak adil, satu hati saja dah runsing nak jaga macam mana nak jaga 4 hati? pastu ditambah dengan hati anak2 lagi? bayangkan la. Bagi aku kalau tadak alasan kukuh tu tak payah la cuba2 nak poligami even kau mampu duit ringgit sekali pun. Perempuan kalau dah terima kau sebagai imam dya, pemimpin untuk dya ke syurga, bukan duit ringgit yang dya dambakan tapi kasih sayang, kesetiaan, keikhlasan, usaha yang dya perlukan.

Masing2 ada takdir hidup masing2. Allah S.W.T sendiri pernah kata "Aku takan mengubah nasib seseorang itu melainkan dya berusaha mengubah nasib dirinya". Kita yang mencorakkan kehidupan kita dengan doa.usaha.ikhtiar.tawakal. Aku pegang 4 perkara tu ja. Allah tak kejam tapi lumrah manusia dihadirkan dengan sifat kejam dan penting diri.


Jangan seronok sangat dapat Green Light dari JAKIM. Pikir sama perasaan isteri, seorang isteri mampu mengorbankan bentuk badan dya untuk melahirkan anak kau. Mengerahkan tenaga untuk masak, kemas rumah, jaga anak lagi. Kau senang-senang ja nak kahwin baru. Kalau pun isteri dah tak lawa, tak cun melecun macam dulu apa kata kau usaha bawak dya pegi gym sesama, bawak dya pegi spa, buat treatment. Tegur cara membina. Isteri perlu dididik oleh suami bukan diherdik. Bila kau usaha takan dya nak tengok saja usaha tu. Automatik la dya pun usaha jugak. Give and Take laa. Suami yang membentuk isteri ya. Bila dah JAKIM keluaq statement ceni ramai pulak yang poligami nanti senyap2. Tak dapat tau mungkin selamat dapat tau maut tu bila2 masa ja ang bole tempah. HAHAHA. Ingat bila perempuan mula beraksi, dunia hancur. (Hey ladies!). Kalau hampa mampu jadi salleh yaakob aku salute laa. Tapi kalau p go through hati ke hati masing2 tu mesti ada jugak sakitnya. HAHAHA. Tapi sekurang-kurang dya mampu didik isteri2 dya kearah yang betul. Alhamdulillah. Nak poligami research bagi habis dulu, bawak isteri sekali rujuk dengan ustaz kalau betol nak sangat poligami. Sebab perasaan kita tak bole halang. Manusia diberi hati dan perasaan yang bukan kekal untuk seorang manusia. Tapi kalau berjaya kekal hingga ke jannah. Gua salute!


XOXO
AsykinAhmad







Ikhlas, Redha, Tawakal

Assalamualaikum.

Hamboihh lama aih tak hupdate blog kesayangan neh. Okay la tujuan hupdate neh pun sebab apa? Dulu aku selalu sangat pertikai kenapa hidup aku susah, kenapa orang lain senang. Family aku tak kaya, masa aku study diploma harap duit elaun mara RM500, bayar duit kereta myvi tiap2 bulan tinggal RM300, tapi waktu tu hidup dengan family, duit aku banyak abes dekat shopping ja. HAHA.(macam tu tak kaya lagi!!!), dapat pulak sambung degree dekat kl. Elaun masa tu RM700, tolak segala macam tinggal la dalam RM300 something. Bayangkan la dok kuala lumpur kot kotaraya belanja besau. Family aku memang tak support dah aku. Kadang2 cuti sem aku buat kerja part time. 

Memang tak pernah miss walaupun cuti 3 minggu aku cari jugak kerja sebab nak income nak bayar duit yuran masuk semester baru. Serius taff hidup. Macam2 kerja aku buat dari kerja supermarket , kerja bahagian pembungkusan (berdiri 8 jam taleh duduk!). Penat tu penat tapi fikir nak hidup weyh. Bukan dari family senang. Tapi syukur aku dekat Allah S.W.T tu syukur sangat sebulan aku habis praktikal degree aku dapat kerja terus. Walaupun berbasic kan RM900 saja tu. Campur dengan incentive baru RM1800. Kerja aku baru 6 bulan aku dapat promoted so salary increase to RM2100. ALHAMDULILLAH. What the best news is bulan neh salary increase lagi to RM2400. 

Bagi orang lain tatau la mungkin sikit, bagi aku kalau ada usaha, kerja ang ikhlas rezeki tu Allah bagi cuma cepat atau lambat. Aku kurangkan merungut, kurangkan bercakap 'ala tadak duit' NOPE! NEVER say that. Tadak macam mana pun duit jangan cakap tadak duit, jangan merungut. Aku nak kata banyak sedekah tu dak, biar la benda tu aku dengan Allah saja tau. Yang penting bila ada lebih aku bagi walaupun tak banyak. Belanja kawan2. InshaAllah rezeki tu ada jangan takot. Dalam keadaan ekonomi sekarang pasai duit family bole pecah belah, adik bradik bergado, kawan2 jauh diri, semuanya laa. Jangan sesekali macam tu. Kita hidup sekali, ikot landasan yang betul inshaAllah Allah permudahkan. Aku nak kata baik sangat dak jugak. Tapi aku percaya dengan qada dan qadar ALLAH S.W.T.

XOXO
AsykinAhmad. 





Sunday

Mencari dan Tercari jodoh?

Assalamualaikum semua.

Hamboihh sarang abes aihhh. Nak update pun boleh setahun sekali. Kenapa tajuk atas tu ye? Mencari dan tercari jodoh? Bukan sebab apa babe. Zaman sekarang, orang dah start sibok dah umur 20an keatas sibok dah cari-cari jodoh nak buat bini/laki. Nak kawen katanya takot nanti kawen lambat atau terus tak kawen.

What? Dude masa aku umur 20an dulu aku tak pernah langsung pikiaq pasai kawen ka nak ada anak berapa orang, Masa tu aku just nak hidup bebas, matlamat aku dari umur 17 tahun sampai sekarang just nak buat Mak Abah aku happy, kerja cari duit. Buat apa nak fikir kawen and yet betol la jodoh tu semua kat tangan Allah S.W.T. kalau dah sampai seru jodohnya kawen awal apa bole buat. Alhamdulillah boleh elak maksiat.

Itu part yang mencari jodoh. Yang tercari jodoh neh pun satu hal. Tercari jodoh pun jangan sampai nampak kita tu desperate. Posting dekat facebook dalam kelab cari jodoh bagai pastu ada pulak syarart2 yang nak kena patuh? Heck! Like seriously? Okay paham, bila umur dah meningkat 23 tahun keatas tapi still no boyfriend, no partner, dya dah runsing dah sebab apa dya dh bajet umur dya paling kurang 25 tahun dah kena kawen, kalau tak habes la jadi andartu. Hello aku umur 25 still single and available tak kalut pun nak mencari dan tercari. Sebab aku tau jodoh tu ada cuma belum ditemukan. Stay cool and relax sudah la. And in fact ramai kawan2 aku jeles sebabnya aku still bole hangout lepak tayah nak pikiaq hati sapa aku nak jaga, tapi idok lerr sampai tak jaga hati mak abah kan? Bahaya tu. Yela kawan2 aku semua kawen lepas SPM ada anak dah pun, so masa dorg tu terhad. Tak puas nak enjoy. Yang dah kawen tertiba belum lagi cerai ke apa tup2 dh nak enjoy macam zaman umur 20an pulak. Pening kepala kita nak nasihat.

Bagi aku mencari atau tercari jodoh tak salah tapi biar berpadan dengan tempat dan orang. Jangan sebab kita taksub sangat tengok orang lain kawen kita main sebat je sapa yang nak berkenalan dengan kita. Tup2 nanti tak smpai 6 bulan kawen dah cerai ke apa ke. Tak pasal bole title baru janda/duda. Takpa orang kata kalau dapat title tu market lagi up! HAHAHA

Apa2 pun percaya dengan apa yang Allah S.W.T dah tentukan untuk kita. InshaAllah semua yang datang dariNYA adalah yang terbaik dari terbaik.  Aminnnn





 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space