Sunday

Sebab Kenapa Perlu Cakap Jujur Dengan Kanak Kanak

Assalamualaikum...

I just woke up from my sleep , kenapa siap kali ada isu panas je aku selalu terlepas . keja tyto je kau kannn . HAHA , malas nak jaga tepi kain orang shadap ur mouth and just listen what they want to said and dont believe it before you got a proof? Haiishhh betol ke hape aku cakap ney ? Whatever .

Kenapa kita perlu cakap jujur dengan kanak kanak ? memandangkan aku ney selalu menjadi kaunter pertanyaan yang perkhidmatannya tidak berbayar . Miiahhhaaa so aku kena melayan setiap soalan yang diajurkan oleh adek adek aku .

Hurm Sebabnya adalah kanak kanak cepat belajar dan otak mereka lebih cepat menangkap sesuatu berbanding otak otak orang yang berumur macam aku *eh tak muda lagi !, faham tak ? penah tak tengok iklan susu anak wardina tu yang magnet mampu menarik besi . Tak paham ?

Tiga tahun pertama dalam kehidupan kanak-kanak merupakan waktu di mana perkembangan otak berlaku dengan pesat. Walaupun perkembangan otak terus berlaku selepas itu tetapi tiga tahun pertama merupakan waktu yang paling kritikal. Ketika ini otak lebih fleksibel dan bersedia untuk mempelajari sesuatu. Berat otak bayi ketika dilahirkan ialah 25% daripada berat otak orang dewasa. Ketika mencapai usia 3 tahun, otak bayi telah berkembang menjadi berjuta- juta sel (yang terdiri dari neurons dan sel-sel otak yang lain). Sel-sel ini kemudiannya bercantum untuk membentuk berjuta-juta “jalinan” (synapses). Jalinan antara sel ini kemudian membentuk pusat kawalan yang kompleks bagi perkembangan mental, emosi, fizikal dan spiritual.

Haaa paham dah ? Tu mengenai macam mana otak kanak kanak berfungsi apa kaitan dya dengan memberikan fakta yang betul kepada kanak kanak ? Eh kita sebagai pembimbing mereka harusla memberi fakta yang betul kerana mereka berada satu tahap dimana mereka mempunyai satu perasaan ingin tahu dan sesuatu fakta itu mampu menpengaruhi otak kanak kanak secara baik atau buruk bergantung pada fakta yang diberikan .

Contohnya macam adek aku tanya dekat aku " acik kenapa handphone diberi nama handphone , kenapa tidak telefon tangan ?" Hah kaco dahhh . So dengan penuh keyakinan aku pun jawab "dulu owg panggil telefon bimbit, dibimbit kemana saja , tapi disebabkan telefon tu dipegang oleh tangan maka terhasil la handphone . dan bukan telefon tangan , sbb telefon mana ada tangan , HAHA " . So dengan mudahnya kanak kanak akan percaya walaupun benda tu kita sendiri tatau dari mana faktanya ? kanak kanak mudah diperdayakan ? Ada juga aku penah dengar depa depa dok buat lawak mengenai satu cerita .

Ada seorang budak tengok mak dya elok baik punya duduk , so ditanya kepada mak dya " mak $$%$^% tu apa ?" jawab mak dya " syurga pak ang " . Jerk ! you called this is a joke ! WTF . Dan bila mak dya dah bagitau kat dya macam tu rasa rasa dya akan pi bagitau kat kawan kawan dya yang lain tak dengan benda yg baru dya belajar , opkos lah yes ! then budak yang sorang lagi pun dengan penuh sopan pi bagitau kat mak dya dya dah tau syurga ayah dya , so free free ja budak tu makan penampaq , bisu seminggu .

So please lah bila anak tu tanya at least jawab dengan penuh sopan dan jangan meluncahkan atau mensongsangkan benda tersebut memang kanak kanak tatau lagi buat masa sekarang tapi kanak kanak sekarang dah advance oke aku sendiri pun dah takot tengok budak budak sekarang setahun dua tahu dah pandai cakap benda benda tak elok , please lah nak bermaki atau nak bercakap ikot sedap mulut tengok dulu kiri kanan budak budak cepat belajar dan bila dya dengar satu perkataan kita selalu sebut dya akan ikot oke . Jadi lah contoh yang baik untuk kanak kanak ! jangan penah jemu dengan soalan yang ditujukan oleh kanak kanak tu sebab mereka masih baru dalam dunia ney dan kita sepatutnya beri tunjuk ajar bukan buat mereka jadi kurang ajar .

motip ; Setiap fakta yang diberikan kepada kanak kanak adalah penting ;)) chill out yahh . Sayangi kanak kanak !





8 comel oshin:

Gen Fujita said... [Reply Back]

Kadang-kadang sempat layan Nanny 911. Apa yang aku nampak omputih ni kalau cakap dengan anak-anak dia, dia cakap direct, takde nak tipu-tipu, simpang-siur sana sini. Tak taulah kalau style diorang memang camtu.

oshin said... [Reply Back]

@Gen Fujita haa tu la cara omputeh ney ngajar anak dya . bila nak tnya sumething tanya direct je kann. nampak mcm kawan bukan mcm mak dan anak ;)

Solihin Zubir said... [Reply Back]

errr.. kakak.. knapa org panggey handset? adakah sbb tangan telah di'set'? ;-p

oshin said... [Reply Back]

@Solihin Zubir awak awak , sy rasa nak tampaq awak laju laju lahhhh

Eyka said... [Reply Back]

nice one la entri ni..suke!!^^

ejulz said... [Reply Back]

haHa.. adeiii.. tangan telefon.. huHu

Jangan lupe singgah n komen k.. :)

New Entry "Sejarah 2008 berulang?!! "

Qaseh dalia adelia said... [Reply Back]

haha kelakar jugak ye..tapi betul ape yg makcek gtau tu .. trgkan dgn elok2 ..supaye budak2 paham n ade benda yg budak xleh buat kena bagi dia paham betul2

oshin said... [Reply Back]

@Qaseh dalia adelia grrrr . nenek ney . nanti kalau anak cucu terang bg elok naaa .Miiahhaaa

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space