Tuesday

Seek For My Forgiveness?

salam U'OLLLsss .


comel kan budak ney mintak maaf ? hoho . thats was my future daughter in law . HAHA ;) sapa yang maaf dari aku ? haruslah dirahsiakan . tapi macam mana kowg sume minta maaf ? Mungkin cara yang paling mudah untuk meminta maaf adalah dengan hanya menghantar SMS. Kalau nak cara yang lebih dekat maybe face to face tak pun cakap direct . Tapi kalau nak minta maaf dan mengakui kesalahan dengan cara direct ney konfirm konfirm kita akan rasa malukan?Malu tu seketika jer dah minta maaf sume everything will be fine . jangan kerna ego jiwa binasa ;) (*perumpaan mana aku dapat ney )


perkataan MAAF senang diungkapkan oleh sume owg tapi ikhlas ker ? dah sedar kesalahan ? ALHAMDULILLAH kalo betol betol ikhlas dan ingin berubah ke arah yang lebih baek . 


Dari Uqbah bin Amir, dia berkata:
"Rasulullah SAW bersabda, "wahai Uqbah, bagaimana jika ku beritahukan kepadamu tentang akhlak penghuni dunia dan akhirat yang paling utama? Hendaklah engkau menyambung hubungan persaudaraan dengan orang yang memutuskan hubungan denganmu, hendaklah engkau memberi orang yang tidak mahu memberimu dan maafkanlah orang yang telah menzalimimu."
(HR.Ahmad, Al-Hakim dan Al-Baghawy).

Al-Quran memang menetapkan, bahawa seseorang yang diperlakukan secara zalim diizinkan untuk membela diri tapi bukan didasarkan balas dendam. Pembelaan diri dilakukan dengan penuh simpati seraya menunjukan perangai yang luhur, bersabar, memaafkan dan toleran. Ketika Matsah yang dibiayai hidupnya oleh Abu Bakar menyebarkan gosip yang menyangkut kehormatan puterinya, Aisyah yang juga isteri Nabi.
Abu Bakar bersumpah tidak akan membiayainya lagi. Tapi, Allah melarangnya sambil menganjurkan untuk memberika maaf dan berlapang dada.

(Q.S. an-Nur : 22). Dari ayat ini ternyata ada tingkatan yang lebih tinggi dari alafwu (maaf), aitu alshafhu. Kata ini pada mulanya bererti kelapangan. Darinya dibentuk kata shafhat yang bererti lembaran atau halaman, serta mushafahat yang bererti berjabat tangan. Seorang yang melakukan alshafhu seperti anjuran ayat diatas, dituntut untuk melapangkan dadanya sehingga mampu menampung segala ketersinggungan serta dapat pula menutup lembaran lama dan membuka lembaran baru.

AlShafhu yang digambarkan dalam bentuk jabat tangan itu, menurut Al-Raghib al-Asfahaniy "lebih tinggi nilainya" dari pada memaafkan. Dalam alshafhu dituntut untuk membuka kembali lembaran baru dan menutup lembaran lama." Let’s gone be by gone (yang lalu biarlah berlalu) bangunkan kembali masa depan dengan semangat yang baru. Kita selalu lupa, hanya kerana kesalahan yang telah dibuat orang lain, kita melupakan semua kebaikan yang pernah dibuatnya. Untuk itu, kita juga harus memperlakukan semuanya secara seimbang.

Yang terbaik buat kita hari ini adalah bersama-sama bangun kembali dengan semangat baru, ketulusan hati dan semangat persaudaraan. Jangan ada yang berkata: "Tiada maaf bagimu". Ahli hikmah mengatakan: Ingatlah dua hal dan lupakanlah dua hal. Lupakanlah kebaikanmu kepada orang lain dan lupakanlah kesalahan orang lain kepadamu.


Wallahu a’lam...



konklusi nya kat sini tayah takot nak minta maaf sbb aku suda melapangkan dada aku untuk menerima maaf dari owg yang melakukan kesalahan tapi bersyarat . syaratnya adalah dya sedar dan insaf akan kesalahan kesalahan yang dilakukan pada aku . jangan malu jangan segan . aku bole memaafkan tetapi tidak bererti kita akan bermesra seperti dulu . cukup pengalaman lalu mengajar aku erti sebuah persahabatan yang ikhlas . aku memaafkan hanya kerana kita saudara sesama ISLAM dan atas dasar kita penah bergelar SAHABAT . ikhlas aku akan memaafkan jikalau dya tampil meminta maap dengan sejujur hatinya .

p/s ; i just get call from my sahabat . to me its was a suprises news i never expected . but im happy that both of my friends dah saling bermaafan kan . saling tahu mana silap kan congratulations . and i know she will read this entry as she knows that my sahabat will told me about this news . entry ney bukan nak tuju yang aku dah maafkan ang melainkan ang cari aku untuk minta maaf . dun be silly girl . u know me how i am . so dont be affraid . setakat tegur luah segalanya besa lah tu . NORMAL ;)





6 comel oshin:

izryn halim said... [Reply Back]

betul...
sebab tu kita kene sentiasa salamatusodri dan berperasaan husnul zhan dalam diri. :)

oshin said... [Reply Back]

@izryn halim insyallah . marilah kita sama sama oke ;))

bantalbucuk said... [Reply Back]

yup betul tu..tapi ada juga orang tu yang buat salah tapi dia yang menunggu maaf dari orang yang tak bersalah tu..tak paham betul orang yang macam ni..huhu

fariehan ibrahim said... [Reply Back]

btoi3, xslh nk bgi peluang tuk org,
mcm org bgi peluang tuk kita. =)

oshin said... [Reply Back]

@bantalbucuk haa tu lagi satu hal . sy pun tak phm jugak

oshin said... [Reply Back]

@fariehan ibrahim yeah ryte . memang tak salah tapi kalo pluang yang diberi tak dihargai sapa yang ptt disalahkan ? hohoh

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space