Sunday

Segment : Spesis Lebah Di Blog Lebah

Assalamualaikum...




Haaa aku join dah jangan dok hingaq naa . Tamau hingaq hingaq naaa . Aku nak jadi orang first bole tak ? sila amek aku dulu , tidak tamau kawan dengan ang . HAHA (*ugut ugut !) . Dah complete dah syarat syaratnya , So lebah pilihan aku aku adalah APIS DORSATA , sbb pa aku suka dya sebab nama dya macam ala ala DOTA . Miiahhhhaaaa .  Lagi pun dya yang terbesar , aku kan giant ! HAHA

apis dorsata ;)



Apis dorsata, lebah madu raksasa, terdapat di Asia Selatan dan Tenggara terutama di daerah-daerah hutan seperti Terai di Nepal. Subspesies dengan individu terbesar adalah lebah madu tebing Himalaya iaitu Apis dorsata laboriosa . suka nama dya laboriosa ala ala echin nadiossa . HAHA . tada kena mengena oke .

Apis dorsata merupakan lebah agresif dan belum pernah dijinakkan (*kerana tidak menggunakan rongga tertutup untuk bersarang). Sapa berani try lah jinakkan . silap silap lobam biji mato . HAHA. Hal ini sangat berbahaya jika tanah jajahan ini diprovokasi. Bila terganggu, para pekerja(*anak lebah) mungkin menunjukkan perilaku defensif yang dikenali sebagai pertahanan melambai.
Lebah ini adalah tropika dan di sebahagian besar tempat mereka berhijrah bermusim. Beberapa bukti terkini menunjukkan bahawa lebah kembali ke laman sarang yang sama, Walaupun sebahagian besar, jika tidak semua, pekerja asli(*anak lebah) mungkin diganti dalam proses. Walaupun sifat agresif, masyarakat telah menggunakan spesis ini secara tradisional sebagai sumber madu dan lilin lebah, amalan yang dikenali sebagai pemburu madu.(sumber wikipedia yang telah diedit mengikut ayat sendiri )



p/s; oke done ! sila la baca bg puas puas . HAHA . ingat senang ka aku nak bukak wikipedia pasal benda alah ney . Miahhhaaaa






8 comel oshin:

Echin Nadiossa said... [Reply Back]

nadiossa pon bole lah syg.nk tumpang pemes ;)

oshin said... [Reply Back]

@Echin Nadiossa hehe sweet swwet ;) suka

HafizRahman.com said... [Reply Back]

waa nama lebah dia apis...dekat ngn nama hafiz..hahahahhaa

oshin said... [Reply Back]

@HafizRahman.com garang macam lebah dak ? ka payah nak jinak neyyy . HAHA

►AdamXis◄ said... [Reply Back]

Assalam...main DotA ker?hu3...hebat, tau serba serbi dunia game orang lelaki...hu3.lebah tuu bahaya...kena supitan bengkak nnt

oshin said... [Reply Back]

@►AdamXis◄ waalaikumusalam . hehe , tak men dota pun tapi tau lah juga sket sket . ngeee;) sbgai perempuan yg baik harus tau setiap game yg disuka oleh bf nya. HAHA . haaa tahu tak pa ;)

Novelgurl said... [Reply Back]

Salam singgah dari blog IR baca lebah punye cite :D

oshin said... [Reply Back]

@Novelgurl singggah singgah ;)

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space