Friday

Masakan : Kentang Goreng Berlada Hitam

Assalamualaikum.....

Selamat petang sumaaa. Fuhhh panas gila aku dok terperap dalam bilik ney , adesss pecah peluh dah kurang berapa kilo lemak aku dibakar dek wap wap yang berkumpul dalam bilik ney . Tertiba rasa lapar benda benda yang ranggup macam goreng pisang , cucur udang , cucur ubi . Perghhh petang petang kena dengan air teh ' o sedap kannnnn . Tertiba tadi sembang pasal cendol pulak dengan SJ argghhhh lapaq macam macam , tapi malas nak keluar plus mara tak bagi gaji lagi . Miiahhhaaaaa .

So dengan itu aku nekad untuk memasak benda yang simple tapi rangup dimakan . Miiahhhaaaa , hoih ingat apa aku tak reti masak ka ? tolong sket dok ingat nak buat roti jala , kedah panggil roti qeraii . Tapi tu la siap nak buat dengan gulai lagi renyah lah pulak . Miihahhaaaa . aku nak benda yang cepat ja !

Meh aku ajar buat benda senang yang jimatkan masa lepas masak terus ngapp ngappp ! Cara-cara dya adalah seperti berikut :


first ubi kentang ! tak kesah la hampa nak banyak mana punnn . Ney aku rembat ubi kentang mak aku dok buat niaga karipap dya . Miiahhahhhaaaaa ;P

second hiris la ubi kentang tu nipis nipis dan rendam dalam air garam selama 5 minit . musykil kenapa ubi  kentang tu kaler purple ???Miahhhaaaa , mak aku cakap bole lagi makan . rembat saja ! Nak hiris bentuk bulat pun bole janji nipis ja . *ikot suka hampa la . haha

Third tos la air garam tadi tu , pastu goreng sampai ranggup jangan hangit suda . HAHA . Goreng dengan minyak yang banyak oke ! 



Dan akhirnya sudah pun siappp ! sorry gambar tak menaikkan nafsu hampa suma sebab kamera murahhh ja. Miiahhhaaaa . Kalau nak masin lagi boleh la tabur garam lagi dalam kentang ney . Kalau hampa ada serbuk BBQ ka apa ka bole juga tabur diatas nya . Aku just tabur lada hitam jaaa . sbb aku suka makan kentang goreng dengan lada hitam . Pergi MCD pun wajib makan kentang goreng bersama sama lada hitamm . Superbbb !

Jimat duit dan tenaga aku nak bawak motor p mcd semata mata nak makan kentang goreng . Miaahhaaa, hanya perlu ubi kentang , garam serta lada hitam dan siappp !


p/s; Mak aku cakap aku suka me-reka masakan tapi sedap ! Miiahhaaaaa *kembang kempis hidung aku ! , tak sia sia sapa jadi suami aku esok ney . Memang aku bela sampai boroi ! Miihhhaaaaaaaaa sebab i love to cook !





10 comel oshin:

Nur Izzati said... [Reply Back]

macam sedap jer! ^_^

oshin said... [Reply Back]

@Nur Izzati HEHE . cer try ;)

Nur Izzati said... [Reply Back]

msti try pnya.. slalu tarok garam je ^_^

oshin said... [Reply Back]

@Nur Izzati HEHE. taruk garam tu dah besa sgt cer try letak serbuk kari ke mesti sedap !

izryn halim said... [Reply Back]

boleh la try.. wat stok utk ngadap depan tv pom sodap neh.

oshin said... [Reply Back]

@izryn halim haaa tau tapa . ngaap ngaappp !

bantalbucuk said... [Reply Back]

nyum2.. ^_^

cik ciput said... [Reply Back]

bagusnya sebab rajin masak..saya pemalas sikit..ekekeek

ejulz said... [Reply Back]

wow! nak sikit.. heHe

jemput singgah Kampung kameq.. :)

1 ""Alhamdulillah dipermudahkan.."
"


2 ""SAYA NAK JOIN BLOGLIST E-RA PASHA BOLEH??"
"

oshin said... [Reply Back]

@ejulz sila sila . ;)

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space