Monday

Belog Cantik Tapi Berat ?

salam U 'OLLLsss .

hari ney lamabt sket menghupdate sbb sibok tengok cita ngangkung . HAHA . aku baru download je . sian kan . akibat tada sapa nak teman tengok wayang kan . oke fine aku lambat . fullstop . actualli dah lama nak buat entry pasal ney . pastu tadi siang sembang sembang nan incik IR kan . (*perlu ker berincik )  . cakap kat dya aku nak sangat buat entry ney tapi takot owg mara aku . tasuka aku kan . then dya cakap ala buat ja tapi jangan cakap over over sangat . yang penting niat kita nak kongsi nan owg . wahhh betol ke dya cakap ? HAHA . betol lah tuh .

entry ney aku buat bukan sbb apa sekarang semakin ramai blogger kan . nak nak newbie or newborn senang cakap . (*mcm cita twilight) . ada sesetengah belog yang aku BW sumenya cantik cantik belaka . tak dinafikan sekarang nak edit belog bukan lagi satu masalah bagi owg lama atau baru kan . cewaaah gitu kau . macam aku dulu dulu sume harap owg kan . tapi kalo belog cantik tapi kowg terpaksa tunggu 1 jam untuk dya habis loading . rasa rasa macam terbantut tak nak tgk belog dya atau follow dya? kalo kowg masak pun tak sampai satu jam ney kan pulak tunggu belog loading kan . berasap telinga kan . sometyme tu mybe sbb speed internet dya . tapi kalo kowg punya pakai UNIFI sekali pun then tunggu belog loading pun still lambat cena tu ? (*promote TM nmpk ) . HAHA .

aku kat sini bukan nak cakap belagak ke hape . seriously la aku punya belog pun still dalam maintanance lagi nak ringan kan lagi and buang widget widget yang tak sepatutnya ada . apa benda yang tak sepatutnya ada dalam kowg punya belog ? aku just nak berkongsi .

1 . jangan letak terlalu banyak gambar kowg dalam belog . expecially kat sidebar tu . segala gambar boyfren/ gurlfren . cukup la ada satu kan . tayah nak show off sangat kowg ada bf/gf . letak daisypath pun owg dh tau kowg dh ada kapel . kadang kadang gambar banyak belog jadi berat nak loading .

2 . please oke . fine kalo nak letak lagu tapi makesure ada button pause oke . tak sume owg suka dgr lagu dalam belog kita . so bila dya nak ke older post then dowg perlu ulang dgr lagu kowg banyak banyak kali dan tu akan membantutkan lagi BW dowg ney .

3. segala maneka widget yang rasa owg takan tgk pun tayah lah letak . cth mcm widget ada kartun " selamat datang . sila follow saya " lebih kurang cengitu la . kadang kadang pun macam menganggu jugak . cek tengok belog belog otai dowg ada letak benda alah tu . sbb dowg asa uollss follow dowg dengan ikhlas hati sbb belog dowg betol betol best . bukan sbb kartun tu ryte?

4.  pastu widget yang mcm bergerak gerak kat sebelah tepi tu . bentuk love love tu kan . haa tak nampak semak ker? dulu aku pun letak juga tapi serius aku semak kepala dowh ! aku tak suka benda semak semak.

5. lagi satu pasal "WELCOME MESSAGE" . perlu ker benda tu . nak masok kena taip taip nama pastu kena tekan ok dua tiga kali ? hadoiii semak juga lah . setakat " NO RIGHT KLIK PLEASE " aku bole blah lagi . tapi dah ada alert masok belog bagai . perghh . tayah la k .

6. kowg bole je buat simple blog but nice . contoh macam woot woot , cik epal , abg ben ,cik cici , IR and berlambak lagi . sume aku bagi ney sume bloger otai ney . aku pun menuntut dari dowg jugak .

7. shoutbox pun ada kelebihan dan keburukannya . kelebihan dya owg bole tinggalkan jejak kat situ kan . keburukan dya dapat membuatkan belog berat juga. (*rasa nak buang shoutbox aku jugak . tgk cena. lala)

so setakat tu jela mampu aku kongsi kan . kalo kowg dah cukup kuat dan berjiwa kental sila la ketahui lagi apa yang blogger suka and tak suka . klik SINI tu hencik woot woot punya entry oke .

p/s; kalo kowg nak cakap " belog aku punya suka aku " its okay . maybe sekarang follower kowg tak ramai . nanti dah ramai dapat follower yang hilang kesabaran dya macam aku unfollow belog berat berat . jangan salahkan owg tak penah kasi tau oke . kowg je taleh nak tima teguran blogger ;) peace no war !





8 comel oshin:

Syat0za said... [Reply Back]

yeah! :D cayalah kak oshin! :D haha ^_^
goodluck dalam dunia blog :)

oshin said... [Reply Back]

@Syat0za hehe . gud luck to u too dear ;))

PuanBee said... [Reply Back]

betui tu saya sokong..

oshin said... [Reply Back]

@PuanBee thanks sbb sokong . huhu . risau jugak wt entry cengini ;)

♥ Cheenta ♥ said... [Reply Back]

haip2 suka2 blog cantik tapi berat so ilang mood nak follow..weee... selamat berblog..

oshin said... [Reply Back]

@♥ Cheenta ♥ hoho kan . dah hilang mood . hehe ;) selamat berblog juga

Izamir Ridzwan said... [Reply Back]

nice tips.. =) happy blogging

oshin said... [Reply Back]

@Izamir Ridzwan hoho . todiiaa;) selamat berblogging jugok .

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space