Tuesday

10 cara kuatkan diri setelah putus cinta

salam guys ;))

putus cinta atau omputeh cakap clash or break off . seseorang yang kita sayang tinggalkan kita . oh my gucci rasa macam dunia nak kiamat dah . dok dalam bilik menangis mcm mati suami . makan tamau , jumpa owg tamau . dok dalam bilik . doin some stupid thing (*terasa gak ) . bunoh diri bagai kan . hey come on guys . jgn terlalu lemah kerana cinta . cinta datang dan pergi . adat kan . ada owg yang lebih sayangkan kita dari ex bf/gf kowg . ingatlah owg tersayang .(*iklan keselamatan jap)

ekcely jadi single tada lah susah mana pun . cuma nak biasakan diri tu je yang susah . mcm selalu kita ada teman msg , gayut , webcam bagai . tertiba tada nak buat sume tu . so terasa kan bila sowg sowg tanpa si dya . relax lah sebenarnya owg yang single ney ada untung dya juga . mcm kowg lebih banyak masa nikmati masa lapang yang kowg ada . kalo dulu nya asyik kuar date je kan . second kowg bebas buat apa saja tanpa perlu fikirkan hati si dya kan (*hati mak bapak wajib fikir) . ada solutions dya .

10 tips setelah putus cinta
1 . boyfren anta msg break off , relax jgn fanik , tarif nafas panjang panjang . stop fikir yang dunia akan kiamat kalo kowg tada dya . and ckp kat diri kowg " dya yang rugi tinggalkan kowg " . letak tangan kat dahi cakap "sabar jela"(*gurau je). bak kata lagu shaden . dunia belum berakhir bila kau ptutuskan aku . masih banyak teman temanku disini menemani ku . ewahh sempat lagi nyanyi .

2. lupakan masa lalu kowg nan dya . buang sume yang ada kaitan nan dya kalo betol kowg nak terus lupakan dya and buang dya dari hidup kowg . live in the present and think about the future . percaya pada diri kowg yang kowg mampu hidup dengan lebih baik kalo tada dya pun . who cares ryte?

3. berikan diri kowg peluang untuk bahagia tanpa dya . baru putus semalam agak agak lah terus nak lupa dya kan . banyak lagi benda kowg bole wt untuk hiburkan diri . contoh main bowling ker? karaoke ker? hah jgn tension pastu makan suda . berat badan naik jangan nak menangis oke .

4. jangan tutup pintu kebahagian kowg . kalo kowg tutup mcm mana kowg nak dapat kebahagian yang seterusnya kan ? even bukan nan dya . myabe nan owg lain yang lebih paham perihal diri kowg . dont give up for the fes love . most important think positive . jauhkan diri dari owg owg yang bole mempengaruh kepala hotak kowg kearah fikiran negatif . contohnya still buruk buruk kan ex gf/bf kowg  even kowg dh tada pape . ignore that such people .

5. make over !!! come on guys . kalo dulu diri kowg selekeh . tak hensem / cun . ney lah masanya kowg nak ubah diri kowg . cuba new hair style , dressed up warna yang cerah cerah . kerana warna mengambarkan mood kita kan . ker nak aku panggil rancangan 1 , 2 , 3 tukaarrr!!! (*aku pun nak jugok !)

6. meets some new people . belajar sesuatu yang baru . (*bukan belajar yang bukan bukan .tamau2) . berjumpa dengan owg yang personaliti yang berbeza . ney dapat tolong kenal mcm mcm owg nan mcm mcm perangai .

7. holidays!!! kowg ada banyak masa kan ? so apa lagi pegi bercuti kat pulau pulau ke . selalunya pantai dapat menenangkan hati ketika hati tgh kusut . kalo mcm owg bukan kaya pastu kena fikir duit lagi kalo nak pegi holiday . its okay . sibokkan diri ! tak sibok pun buat buat sibok . sometimes bila kita sibok  dapat wat kita lupa kejap masalah tu . try lah ;)

8. bersyukur ! penting gak ney . kowg kena lah bersyukur sbb kadang kadang bila kita bersyukur ney dapat sket tenangakan jiwa kita . even kowg break off nan dya . bersyukur juga mgkin ALLAH S.W.T dh tetapkan itu yang terbaek wt diri kowg berdua . ada hikmah disebalik yang terjadi .

9. play hard ! wat ja apa yang kowg nak . shopping smpai penat kaki ke ? maen game ke ? tgk wayang sampai juling ke . just make ur life more fun everyday .

10. maafkan dan lupakan ! jangan sbb kowg putus cinta jadi pendendam oke . tamau tamau (*aku centu jugak dulu) .maafkan segala salah silap dya . pastu lupakan mara kowg kat dya oke .? sifat berdendam nan owg tak baek untuk kesihatan jantung (*betol ker?). HAHA.

p/s; dah tadak sbb dah kau nan nangis sbb tada boyfren / girlfren . kerana dirimu begitu berharga . so jgn la sia sia kan usia muda remaja kowg mcm tu ja . kita mesti enjoy !!!!






4 comel oshin:

miss_neeya said... [Reply Back]

nnt try praktik kan..huhuua

oshin said... [Reply Back]

@miss_neeya cik neya takan putuih cinta kot ??

Millomocca Danique said... [Reply Back]

hok3....tu sebab cek tamau cinta dah...
saketttt !!!!

oshin said... [Reply Back]

@Millomocca Danique relax lah bro . no pain no gain . hahaha

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space