Friday

Wanita Modern vs Wanita Kampung

Salam U ' OLLLss .

Perghhh title vikin maut tuh . HAHA . kenapa eh? kenapa eh ? fes thing fes aku nak ucapkan selamat hari jumaat , syukur alhamdulillah umur aku dipanjangkan lagi setelah semalam tetttttt , rasa macam mati hidup semula, astafirullahalazaim ! mujur ALLAH S.W.T masih ingin memberikan aku kesempatan untuk bertaubat kepadaNYA . hurmm tutop kes semalam . 

oke seperti yang kita sume tahu perempuan kampung nak jadi perempuan modern sangat senang , erti kata laen bole jadi culture shock ryte ? so otomatik nyer perempuan kampung bole jadi perempuan modern , tak kesah la dari segi pemakaian ataupun dari segi percakapan . HOHO . tapi ado tapi nya berapa ramai perempuan modern sanggup jadi perempuan kampung ??? haaa tu yang aku nak sebut hari ney . perempuan modern yang biasa hidup dalam serba kesenangan yang menggunakan segala teknologi yang ada tanpa bersusah payah . tapi bagi kehidupan di kampung tada la aku nak cakap kampung sekarang tada teknologi canggih haiihshhh , ney zaman flashback dolo dolo lah , zaman nenek nenek kita dulu ney . aiyaaa . kang ada nak band mulut aku plak . HAHA.

.
.
.
.
.
.
.
.

ney bukan neney aku or nenek kowg oke .
pakcik google punya nenek kot ?
kalo ney nenek kowg sorry aku grab picture dya oke!


Tapi aku rasa hidup dekat kampung lagi best dari hidup di kota keriangan kan ? (*teringt GENTING pulak) . lalala . aku cakap cengini sebab tadi pagi (*pagi kot) , HAHA .aku kena kukur kelapa (*nyioq) , haa kowg tahu ke kukur kelapa ? tak main la guna mesin oke , aku orang kampung , mesin ada tapi malas nak guna plus takot jari tada nnty . HAHA, serius best kukur kelapa , rasa macam ayu gitu , sopan jer . aksi nenek kat atas ney sbb dya lenguh kaki kot, sepatutnya duduk kedua dua kaki menghadap belah kanan atau kiri mengikut keselesaan, mcm orang dulu dulu nek moto vespa kan ? HAHA, aku sangat merasa kesusahan orang dulu bila mengukur kelapa tersebut . lalalala ;P

Act mak aku nak buat sagon , sagon tahu tak sagon tu cena ? tapa meh nak cita , sagon ney makanan tradisional MALAYSIA oke , ala sagon yang kalau makan tu sila jangan bercakap nan orang ataupun ko nak makan penampaq . HAHA . sbb apa ? adoiii bila sagon tu dah masok mulut kalau bercakap konfirm konfirm bersembur! kang tak pasal putih muka orang depan ko . lawak kan . so , tadi mak aku cita la nak buat sagon waktu dulu dulu sangat susah , dimana tepung nak kena tumbuk dulu , sbb tada tepung mesin macam sekarang, pastu kelapa muda (*nyioq) nak kena kait dulu then kupas sume baru kukur,pastu kena kacau sampai masak sagon tu , agak lama sebab dulu masak pakai kayu api kan . tadi aku pun merasa la kacau sagon tu sampai lenguh tangan tangan ney walaupun pakai dapur modern !. fuhh penat oke .

resepi sagon ney senang jer .

fes mesti ada tepung jawi , isi kelapa parut(*tak kesah le mesin ke kukur , better kukur kot), gula dan garam , then bukak api masokkan sume bahan tu dan kacau sehingga masak oke , jangan berhenti kacau pun sbb nanti tepung tu jadi bulat bulat , tak sedap !

aku punya sagon ! sila ignorekan semak semak dalam kuali tuh 
fail kalo bab mengacau . HAHA

         sagon pokcik google !

p/s; so sapa nak merasa jadi orang kampung meh umah aku meh . HAHA . aku ajar sume , nak giling rempah ke , kukur kelapa ker, nak kait buah kelapa ker .(*selalu tersasul nak sebut kepala . sbb aku kedah panggil nyioq ja !) HAHA . tada orang lama maka tadalah orang baru kan ? macam tada lagu lama then takan ada lagu baru . ;)) peace 





8 comel oshin:

Budak Botak said... [Reply Back]

kalo mak nk masak, Bdk Botak la yg kukur kelapa tue... he3...

oshin said... [Reply Back]

@Budak Botak okelah tu, bukan senang nak tgk laki kukuq kelapa . hahaha;)

sipot sedot said... [Reply Back]

haha..student kptm ner nie?ohh same ler kite..tp dh grad..:P

oshin said... [Reply Back]

@sipot sedot jeng jeng . yer KPTM alor star . lalala ;) oh ya meh ? kptm mana dulu ?

eezance said... [Reply Back]

salam singgah~ :) wah, rindunya da lama x makan sagon..

oshin said... [Reply Back]

@eezance huhu . meh kat uma , ari ari mak buat sagon . hehe ;P

Rumah Jahit Aqxa said... [Reply Back]

good job ladis..pinky pinky..

oshin said... [Reply Back]

@Rumah Jahit Aqxa tq dear;) hehe

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space