Sunday

semester break

abes ja paper siang td . malam ney teros bukak blog. update apa yang patut .
msti dya dh tak sbar2 tgu entry aku  pasal maki hamun dya yang TERbest tu .
ala wt pa nak maki aku bagai kalo benda kau tak buat kn ?
entry aku yg lpas pun untuk umum . ayat yg bawah tu ja aku tuju kat kau pun .
eh owg pun bole fikir la . sbb aku tak mention nama kau pun .
just ckp si cantek ja pun .
so mean kau phm lah eh ? HAHA !
phm juga kau nan bahasa sindiran ney yer . 
alahai mcm ney ka pompuan muslimah yg sume owg kagumi sangat2 tu .
maki2 owg . panggil aku " bitch " kwn2 aku "sampah ". 
eh kejap kawan2 aku tu bkn ka kawan2 kau juga .

Dari Anas ra berkata: Rasulullah saw bersabda :
" kekejian mulut tiada menghinggapi sesuatu melainkan menjelekkannya dan sifat itu tidak menghinggapi sesuatu melainkan membaguskannya ( Attirmidzi - Rs 2/545 ) dan maksudnya " Termasuk salah satu dosa besar adalah memaki ibu-bapa sendiri.
Seorang sahabat telah bertanya kepada Rasulullah: Apakah mungkin seseorang itu memaki ibu-bapanya sendiri? 
Rasulullah saw menjawab: Benar, apabila seseorang itu memaki ibu-bapa orang lain dan orang yang dimaki itu memaki balik ibu-bapa orang itu, bermakna orang yang memulakan itu telah memaki ibu-bapanya sendiri " 
( HR Bukhary - Muslim - 10 ).



ayat diatas dpat dilihat apabila kita memaki owg laen tu apakah yang dya dapat . 
walaupun hadis kat atas ney pasai maki ibu bapa . 
so paham2 sendiri lah yer . kata amek diploma . takan hadis2 ceni tatau kot .
naseb baek aku ney punya boyfren dan  kawan2 "sampah" yang tlg jaga mulut aku dari maki blek kau 
eh kau kan muslimah sejati yang selalu mengamalkan hadis2 rasulullah S.A.W.
msti tau kan hadis ney ?

Sabda Nabi SAW: “Tiga golongan yang amat mustajab doanya; doa orang yang dizalimi, doa musafir dan doa bapa kepada anaknya.” (riwayat Ahmad) 


aku dan kawan2 aku lebih pada owg yang dizalimi la . 
owg kalo makan cili dya lah terasa pedasnya .
wt pa nak melenting kalo bnda sendiri tak buat kan ?
even tak mention nama . HAHA ! 
naseb baek la aku ney bukan jenis pendendam .
tidak lama dah mulut kau "qabek" .
tau "qabek" tu apa ?
oh lupa owg key yell tatau bahasa kedah .
qabit tu dalam bahasa buku dya dipanggil "sumbing" .
besa kena baling pinggan kena kat mulut pastu jadi sumbing kat atas bibir tu .
ha tu la mksud dya . huhu .


oh ya pasal boyfren aku add fb kau tu tayah nak riuh weyh .
sbb boyfren aku pun tatau bila masa dya add fb kau .
msti kau fikir aku suoh bf aku add ang kat fb sbb nak tgk kau kn .
yuckkss ! tak hadap pun .
kot kau yg dok pantau aku wt pa . HAHA !
tidak cena kau bole tau pasal update blog aku ney kn .
wahhaaa ! nak juga tgk walaupun benci .walaupun katanya " out of mind "
gpun aku bukan jenis angkut boyfren campur tangan dalam hal  "baek" ceni .
boyfren aku sendiri tak penah nak support aku wt hal "baek" ceni .
dya selalu bagi nasihat TERbaek wt aku .
kalo boyfren aku nak jadi peminat terbesar kau pun .
mcm lah aku kesah . hal dya , dya nak jadi peminat sapa pun aku bkn bole halang .
aku bkn QUEEN CONTROL
atleast boyfren aku tak jadi mcm boyfren kau .
selalu support gf dya even bnda tu tak baek utk gf dya .
and add KAWAN2 BAEK kau pastu dok tnya pasal kau kat sini .
ahh rimas tau dak .
wt pa nak add pastu nak tnya pasal kau kat owg laen kalo diri sendiri tu percaya sangat kat gf utk idop sowg kat MALAYSIA ney .


pesanan lagi wt kau :


Di Madinah pula cabaran dakwah cukup hebat selain Yahudi, Nabi S.A.W berdepan golongan munafik yang menjadi duri dalam daging. Baginda tidak mencaci cerca musuhnya atau membenarkan sahabatnya melakukan begitu. Hakikat yang perlu sama-sama kita sedar dan fahami iaitu sifat kesedaran,munafik dan hidayah bukan kita yang tentukan. Kalau kerja amar makruf nahi mungkar yang kita gerakan atas niat ikhlas kerana Allah, tidak timbul soal marah, kecewa apabila ada yang tidak mahu terima atau menentang. Kita melaksanakan kefarduan yang diperintahkan oleh Allah, mengharap keredhaan serta ganjaran pahala dariNya lebih dari perhatian dan pengaruh orang ramai. Jangan menyalahgunakan kebolehan kita dengan menghina,menzalimi dan menyakiti hamba Allah. Perbetulkan cara dan uslubnya dengan apa yg kita buat..ingat firman Allah " Wahai orang-orang yang beriman! janganlah satu kaum menghina kaum yang lain, Kerana boleh jadi kaum yang kamu hina itu lebih baik dari kaum yang menghina" [Surah al- Hujurat: 11].

Mencaci ,mengherdik,melemparkan kata-kata keji terhadap sesorang dihadapan org lain itu mengumpat namanya.Dosa mengumpat tidak terputus begitu saja, selagi mana cerita aib tersebar dosanya pun berangkai. Walaupun dalam beberapa kes tertentu mengumpat diharuskan [diberi sedikit kelonggaran tetapi bukan dianjurkan] tetapi dengan kadar yang terbatas bukan boleh sewenang-wenangnya seperti firman Allah " dan janganlah kamu mencari aib orang dan jangan setengah pula mengumpat yang lain. Sukakah salah seorang dari kamu memakan daging saudaranya sendiri yang telah mati" [Surah al-Hujurat: 12]. 

bersyukur aku kat ALLAH S.W.T sebab adakan manusia seperti kau kat muka bumi ney .
ia dapat mengajar aku erti kesabaran apabila kita dimaki atau ditindas .
dan melalui kejadian ney dpt lagi mengajar aku .


bak ckp boyfren aku:
"tanganilah owg mcm ney dengan akal dan hati yang tenang . jgn terikut2 dengan emosi nty padah .
fikirlah secara matang ;) "

 ney aku ckp :
"jangan sesekali terlalu baek pada owg serta mmberi kepercayaan pada owg tersebut sepenuhnya , nescaya suatu hari nnty baek serta percaya itu akan dikhianati oleh owg yg diberikan kebaekkan dan kepercayaan itu "

aku tau aku tak kuat mana pasal agama . ayat2 pun copy paste dari google .
tak mcm kau tau sume pasal agama dan hadis2 rasulullah S.A.W .
suoh aku jaga mulut aku baek kau jaga mulut kau .
kita tgk nnty sapa  lebih " bitch" .
semoga selamat hidup kau dunia dan akhirat .
aku tak membenci kau tak juga berdendam nan kau .
huhuhu ;)







10 comel oshin:

[_Che Ain_] said... [Reply Back]

woo...siapakah dia??
MOOD: jg tpi ken oag plak dah..

oshin said... [Reply Back]

@[_Che Ain_] ada lah hamba allah tu ;)

azwa_amani said... [Reply Back]

uishhh cik oshin...tenang naaa..tarik napas dalam2..push push...huhuhuhue...cool bebeh..xyah layan sgt.....muslimah sejati xkan kuarkan ayat yg mcm tue....Allah akan bals setiap ape yg dilakukan walu sekecil2 bende..okeyy babe...cool k dear... :)

oshin said... [Reply Back]

@azwa_amani hekhek. tada la. im oke masa wt entry ney pun tgh tenang . hehe . ;) aminn

Cik Cici said... [Reply Back]

@oshin

exam abes dah kan.selamat bercuti :)).sorry if penah sombong2 kat kolej ke keyh.,huhu.siapaaa manusiaa "cantik" itu.nak gosipp ;p

♥ Cheenta ♥ said... [Reply Back]

syg..macam mana yg tukar link 2..ajar pls nak buat macam mana

oshin said... [Reply Back]

@Cik Cici hekhek. yeah dh abes dh exam. cuti daaa. ;) eh tapa2. sorry too if penah wt muka ketat ke hape ke. hakhak. owg mmg suka cop i sombong pun. so tak kesah lah kn. oh manusia tu . ada laa. tayah nak ckp nnty dya ckp i peminat dya pulak. hahaha

oshin said... [Reply Back]

@♥ Cheenta ♥ oh yang tu ka ? adek blajar kat blog cik cici. tu yang comel kumen kat atas tu. dya wt tutorial tuh. adek tak reti nak wt2 tutorial ney la sis. ;) p blog dya naa. nama tutorial dya master linky ;)

♥ Cheenta ♥ said... [Reply Back]

okey tq dik :)
x mo moody2 na :)

oshin said... [Reply Back]

@♥ Cheenta ♥ most welcome . sharing is caring. hukhuk. tak moody pun sket tak gugat kemarahan nan owg cengini. haha. cool and steady

Post a Comment

cakap suka suki . tapi ada batas okeh ;) tenkiu

 

Blog Template by YummyLolly.com
Sponsored by Free Web Space